Malmö - Västra Hamnen

Västra Hamnen is een voormalig industie-/havengebied in het Zweedse Malmö. Het gebied ligt ingeklemd tussen de oude binnenstad van Malmö in het zuidoosten en de Öresund in het noordwesten. Met het vertrek van de de grote scheepsbouwer Kockums in 1986 heeft het gebied een tijdlang braak gelegen, totdat hier in 2001 een tentoonstelling over duurzaam bouwen werd gehouden. Västra Hamnen moest de eerste CO2-neutrale wijk van Europa worden. Dit kon worden bereikt door gebruik te maken van wind- en zonneenergie, maar ook door ‘s zomers water diep in de bodem op te slaan en het water ‘s winters weer naar boven te halen (WKO).

1. Aan de Neptunigatan staat het prachtige Niagara - Malmö Högskola (Hogeschool van Malmö) van het Deense architectenbureau Lundgaard & Tranberg. Na oplevering in 2015 is het pand in gebruik genomen als faculteit van cultuur & samenleving en technologie & samenleving. Vanaf 2018 is de hogeschool ge-upgrade naar een universiteit.


2. Nogmaals het Niagara - Malmö Högskola

3. De in 2015 opgeleverde Malmö Live toren van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Het gebouw is 85 meter hoog, maar door de getrapte opbouw en slanke voorkomen lijkt het nog veel hoger. Direct naast Malmö Live ligt het oude kleinschalige Sjömansgården. Het contrast met de achterliggende nieuwbouw kan dan ook haast niet extremer.

4. Over de Skeppsbyggaregatan (Scheepsbouwerstraat) richting de blikvanger van het gebied: De 190 meter hoge Turning Torso van architect Santiago Calatrava. Het gebied op de voorgrond doet nog wat desolaat aan, maar uiteindelijk wordt het helemaal volgebouwd als stadswijk.

5. Nabij de ingang van de Turning Torso wordt duidelijk dat er vrijwel geen interactie is tussen de toren en de omgeving. Het gebouw ligt ingeklemd tussen bedrijfspanden en parkeergarages.

6. De ingang van de Turning Torso. Op zichzelf leuk gedaan met het glas de waterpartij, maar de naastgelegen loods doet hard zijn best om de kwaliteiten onderuit te halen. Tevens valt op dat de witte gevel hoognodig toe is aan een onderhoudsbeurt.

7. Nog een keer omhoog kijken. Het is zo wel een gave toren.

8. Het mooiste stukje van Västra Hamnen is ligt tussen de Turning Torso en de Öresund. Hier is een stedelijk wijkje gebouwd met een speels plattegrond en appartementencomplexen van 4 tot 6 hoog.

9. De boulevard aan de Öresund. Een fraai ingericht stukje openbare ruimte, dat bovendien erg goed benut wordt door de lokale bevolking.

10. De boulevard in de andere richting

11. Waterspeelplaats

12. De Öresund met aan de horizon de skyline van buurstad Kopenhagen.

13. Daniaparken

14. Aan de noordoever van het gebied ligt Scaniaparken met daarin de Musikkullarna (Muziekkuil). Een stukje landschapskunst waar je zonder omgevingsgeluid naar muziek kan luisteren. In essentie heeft dit project veel weg van het Hemels Gewelf van kunstenaar James Turrell in Kijkduin.

15. Een of ander duurzaamheidsbeest. Wel een leuke manier om duurzame energieopwekking te promoten.

16. Nog een keer, omdat het zo’n leuk ding is.

17. Aan de oostzijde van Västra Hamnen ligt de jachthaven Dockan Marina. Aan dit water zijn in de afgelopen jaren veel appartementenblokken gebouwd. Mooie plek om te wonen.

18. Tot slot de vuurtoren van Malmö met de Turning Torso.