Zweden - Landschap

Rondrit door het platteland van Zweden. De rit voert van Goteborg naar Engelsberg, en daarvandaan naar het noorden via Kopparberg, Mora met als eindbestemming Orsa. Zoals van te voren verwacht bestaat het landschap vooral uit uitgestrekte bossen en grote meren met kleine stadjes met veel gekleurde houten huizen. Opvallend is de oorverdovende stilte. Deze stilte is niet alleen het resultaat van de afwezigheid van geluiden van menselijke activiteiten, maar ook door de afwezigheid van vogelgeluiden.

1. Vlak voordat je de haven van Gothenborg invaart passeer je de idyllische vuurtoren van Gäveskär.


2. De haven van Goteborg komt in het zicht.


3. Vestingeiland Nya Alvsborg.


4. Nora is een klein stadje met ruim 6000 inwoners in de provincie Orebro. Het is een van de best bewaarde houten steden van Zweden, wat ervoor gezorgd heeft dat Nora een erg populaire plek is voor toeristen. Het centrum wordt gekenmerkt door het grid-vormige stratenpatroon, waarvan de west-oost georienteerde straten uitmonden in het Norasjon meer. Midden in het centrum staat de witte Nora Kyrka uit 1880 met zijn 55 meter hoge toren.


5. Het raadhuis van Nora is niet opgetrokken uit hout, maar uit steen.


6. Radstugugatan


7. Vanaf de Kungsgatan heb je toegang tot het Norasjon meer. Hier ligt ook een trailerhellin vanwaar boten in het water kunnen worden gereden.


8. Prachtig huis aan de kade van het meer.


9.


10. Engelsberg Bruk is een oude hoogoven in de provincie Fagersta. Deze hoogoven is in 1681 opgericht bij een stroomversnelling van een riviertje tussen de meren Snyten (hoger) en Ananningen (lager). Voor twee eeuwen was Engelsberg Bruk een van de modernste hoogovens van Europa, maar uiteindelijk was het complex niet opgewassen tegen de inmiddels grotere en efficientere hoogovens elders in Europa. Tegenwoordig zijn de hoogoven en de bijbehorende gebouwen aangewezen als UNESCO werelderfgoed.


11. Het landhuis bij Engelsberg Bruk


12.


13.


14. Kopparberg is een klein stadje in centraal Zweden met 3200 inwoners. De plaats is ontstaan nabij een kopermijn waarin geregeld ook sporen van goud en zilver werden aangetroffen. Een groot deel van het centrum bestaat uit houten gebouwen, waaronder het rijkgedecoreerde Tingshus (raadhuis).


15. De centrale straat Laxbrogatan


16. Aan de noordkant van het centrum van Kopparberg ligt de oude kopermijn. Deze mijn is in 1975 gesloten, maar de schachtconstructies zijn nog steeds aanwezig.


17.


18. De houten Ljusnarsbergs Kyrka is gebouwd in 1635, dus deze is inmiddels bijna 400 jaar oud.


19. De bijbehorende klokkentoren staat 35 meter ten westen van de kerk. Kerk en klokkentoren worden van elkaar gescheiden door de straat Kyrkogardsgatan.


20. Het meer van Kloten


21. Berk in de zon


22.


23. Fryksas


24.


25.


26. Natuurinclusieve trekkershut bij het Jangenmeer.


27. Aan de oever van het Saxvikenmeer bij Mora staat een levensgroot beeld van het Dalapaard. Dit is een uit hout gesneden paardbeeld met handgeschilderde patronen. Van oorsprong was dit een stuk speelgoed dat in de omgeving van Mora werd vervaardigd. Nu is het uitgegroeid tot symbool van de streek Dalarna.


28.


29. Idyllisch huisje


30.


31.