Ten westen van het Friese plaatsje Lemmer staat het Woudagemaal. Dit gebouw is in 1917 gebouwd tussen het meertje Groote Brekken en het IJsselmeer om de waterstand op het Friese platteland op peil te houden. Hoewel het Friese wetterskip (waterschap) inmiddels beschikt over nieuwere gemalen, heeft het Woudagemaal nooit zijn functie verloren. Wanneer het nieuwe gemaal bij Stavoren stilstaat vanwege onderhoud, of wanneer dit nieuwe gemaal het water niet weg krijgt, dan treedt het Woudagemaal in werking.Sinds 1998 is het gemaal opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Een voordeel hiervan is dat het gemaal en omliggende gebied sindsdien zijn opengesteld en dat er rondleidingen worden gegeven. Ook heeft het gemaal een grondige opknapbeurt gehad, zodat deze er -ondanks zijn bijna honderd jarige jubileum- weer als nieuw uitziet.
1. Het Woudagemaal
2. Vanaf de pier in het IJsselmeer heb je een mooi overzicht over het gebouw en zijn directe omgeving.
3. Vanaf dezelfde pier de andere kant op.
4. Het bevroren IJsselmeer.
5. Zicht op het gemaal vanuit het oosten.
6.
7. Het gemaal is opgetrokken in een sobere expressionistische bouwstijl. De landzijde is daarbij iets rijker gedecoreerd dan de IJsselmeerzijde.
8. Het interieur van het gemaal verkeert nog in een zeer goede staat, sinds de oprichting in 1917 is er niet veel aan veranderd. Een paar keer per jaar worden de pompen in werking gezet zodat deze door het personeel kunnen worden getest. De pompen zijn haast geruisloos.
9. Naast het Woudagemaal staat dit moderne bezoekerscentrum van architect Jelle de Jong.
10. Nogmaals het bezoekerscentrum
11. Jachthaven nabij het gemaal.
12. Nogmaals de jachthaven met hotel Iselmar op de achtergrond
13. De Prinses Margrietsluis.
14. IJspret