Oudenbosch

Tussen het Brabantse Etten-Leur en Roosendaal ligt het dorpje Oudenbosch. In dit dorp is een aardige hoeveelheid aan religieus erfgoed te vinden, zoals een paar kloostercomplexen en twee voor Nederland bijzondere koepelkerken. Vooral de Basiliek van H.H. Agatha en Barbara valt erg op in het landschap.

1. De toegangsweg vanuit het noorden.


2. Midden in het dorp staat de enorme Basiliek van Agatha en Barbara. Deze kerk is in 1880 gebouwd naar voorbeeld van de St Pieterskerk in Rome. Een kerk met deze afmetingen zou in elke Nederlandse stad opvallen. In een dorp met voornamelijk grondgebonden woningen is het helemaal een buitenproportioneel object. Niet alleen valt het bouwwerk op door zijn enorme koepel met lantaarn, ook de voorgevel is op een grootse wijze vormgegeven.


3. De voorgevel van de basiliek.


4. Aan de andere kant van de straat staat het luxueuze Tivolihotel, gehuisvest in een voormalig religieus complex.


5. Het Saint Louis Instituut.


6. In het St.Louis Instituut is een aantrekkelijk binnenhofje te vinden met daarbinnen wederom een indrukwekkende neobarokke koepelkerk. Vrij recent is het witte bouwwerk aan de rechterzijde opgeknapt en geschikt gemaakt voor bewoning en culturele instellingen.


7. Deze kerk is in 1898 opgeleverd.


8. Een deel van het hofje verkeert nog in zeer slechte staat en wordt binnenkort opgeknapt.


9. De begraafplaats aan de Sint Bernaertsstraat.


10. Nogmaals de begraafplaats.


11. In het noordwesten van Oudenbosch ligt een haventje met daaromheen veel nieuwbouw.


12. Nogmaals de haven.


13. Het station van Oudenbosch.