Kinderdijk

Kinderdijk is een klein dorp onder de rook van Rotterdam en Dordrecht. Het dorp is gelegen op de westelijke punt van de Alblasserwaard, op de plek waar de Noord en de Lek samenkomen. Kinderdijk is vooral bekend om zijn grote verzameling molens. Deze zijn vanaf de 14e eeuw gebouwd om het water uit de Alblasserwaard weg te pompen. Aangezien het niveau van het grondwater steeds verder steeg, waren steeds meer molens nodig. Zodoende zijn er tot de 18e eeuw 19 molens gebouwd op een klein gebied. Nu staan de molens van Kinderdijk op de erfgoedlijst van UNESCO. Met de hiermee vrijkomende financiële middelen zijn de molens opgeknapt en is de directe omgeving voor de komende tijd beschermd.

1. De pont tussen Krimpen aan de Lek en Kinderdijk. Hier kan je als voetganger naar de overkant voor slechts 65 cent.


2.


3.


4.


5.


6. Doordat het hoofdpad door het gebied door water gescheiden wordt van de molens krijg je soms het idee dat je langs een etalage loopt. In het hele gebied is slechts 1 molen opengesteld voor het publiek. De overige molens zijn niet bereikbaar voor toeristen.


7. Aan de horizon is de Kortlandse molen van Alblasserdam te zien. Hoewel deze molen op een steenworp afstand ligt van het molencomplex in Kinderdijk, is deze molen niet opgenomen in het gebied.


8. Baggerschip


9.


10.


11.


12.


13.


14.


15.


16.


17. De enige wipmolen in Kinderdijk: de Blokker.