Pisa

Pisa is een stad aan de monding van de rivier Arno in Italië. De stad is vooral bekend om zijn scheve toren en de bijbehorende domkerk en baptisterium, waarvan de eerste twee gebouwd zijn in een Romaanse bouwstijl. Door de situering van de bouwwerken op een grasveld buiten de dichte bebouwing van het stadscentrum doet het gebied wat klinisch aan. Alsof ze van het begin af aan al gebouwd zijn voor de toerist.

Naast het befaamde complex kent Pisa nog een veelvoud aan andere kerken in Romaanse stijl en is aan de rivier nog een mooi gotisch exemplaar te vinden. Veel meer dan dat heeft de stad helaas niet te bieden. Het is voor de rest een wat ingedutte provinciestad.

1. Het gotische kerkje Santa Maria Della Spina aan de oever van de Arno.


2. De Lunga Pacinotti.


3. De Piazza Dei Cavalieri


4. Richting de scheve toren.


5. Het religieuze complex van Pisa met op de voorgrond het baptisterium en daarachter de Duomo en de scheve toren.


6. De scheve toren van Pisa. Al vrij vroeg na aanvang van de bouw in 1274 is de toren gaan hellen richting het zuiden. Om een verdere verzakking aan deze zijde te voorkomen hebben de bouwers getracht vanaf de derde verdieping weer recht omhoog te bouwen. Hierdoor is ter hoogte van deze verdieping een flauwe knik waarneembaar in de toren. Zoals te zien is heeft deze ingreep niet geholpen en is de toren in de loop van de eeuwen steeds verder gaan hellen. Eind vorige eeuw stond de toren inmiddels 5,4 meter uit het lood.


7. De toren van Pisa is nog wel opengesteld voor het publiek.


8. De prachtige romaanse Duomo.


9. De Duomo en de toren.


10. Ten westen van de Duomo staat het grootse baptisterium. Hoewel de onderbouw nog is opgetrokken in een romaanse bouwstijl, is naar boven toe een steeds grotere invloed van de gotiek waar te nemen.


11. In het baptisterium.


12. Bijna elke bezoeker moet even op de foto met de toren van Pisa.