Florence

Florence is de hoofdstad van de Italiaanse regio Toscane. De stad kent een rijke geschiedenis waarin het telkens een vooraanstaande positie in Toscane inneemt. Met name de periode van de Renaissance heeft grote sporen achtergelaten in het stadsbeeld. Destijds zijn veel stadspaleizen, kerken en standbeelden opgeleverd die tot de dag van vandaag het straatbeeld sieren. Grote artiesten zoals Michelangelo, Brunelleschi en Donatello hebben op hun eigen manieren bijgedragen aan de schoonheid van de stad.

Sinds de Renaissance is vrij weinig veranderd in de binnenstad. Nieuwe ontwikkelingen vonden vooral plaats in de buitenwijken. Door deze haast ongeschonden historische staat is de binnenstad van Florence ondergebracht in de erfgoedlijst van Unesco.

1. Uitzicht over Florence vanaf de Piazza de Michelangelo


2. Uitzicht over de daken van de binnenstad met op de achtergrond de torentjes van de oude stadsgevangenis Bargello en de stadsklok Badia Fiorentina.


3. Het middeleeuwse centrum van Florence is zeer dicht bebouwd. De straten zijn hier over het algemeen erg smal. Op diverse plekken is daarom met bogen over de straat gebouwd. En op plekken waar dat minder goed mogelijk was heeft men op andere manieren getracht de oppervlakten van de verdiepingen te vergroten, zoals hier te zien is langs de Piazza di Santa Croce.


4. Nogmaals de stedelijke dichtheid in het centrum.


5. In het stadscentrum zijn veel statige palazzo’s te vinden die meestal zijn opgetrokken in een prachtige renaissance bouwstijl, zoals deze palazzo Antironi.


6. De grootse palazzo Bandini


7. Een van de beeldbepalende gebouwen van Florence is de Duomo. Doordat deze kerk omringd wordt door bebouwing en kleine steegjes is het soms moeilijk te zien met wat voor enorm bouwwerk we te maken hebben.


8. De Duomo is bekleed met groen, roze en wit natuursteen dat werd gewonnen uit groeven in de nabije omgeving van Florence.


9. De gotische entree van de kerk


10. Het meest indrukwekkende element van de Duomo is de enorme koepel. Deze is ontworpen door de architect Brunelleschi met het doel om de grootste koepels van zelfs Rome in de schaduw te zetten. Het is hem gelukt om hiermee de eerste koepel op te leveren waarbij geen aanvullende ondersteuning nodig was.


11. Pas vanaf een grotere hoogte is het mogelijk om het gebouw in zijn geheel vast te leggen.


12. Het is mogelijk om in de koepel naar boven te klimmen om uiteindelijk van het uitzicht te genieten vanaf de lantaarn.


13. De Duomo van binnen.


14. Een ander belangrijk object van de Florentijnse binnenstad is het gotische Palazzo Vecchio. Dit gebouw doet dienst als stadhuis van Florence.


15. Tussen 1865 en 1871 is Florence even de hoofdstad geweest van Italië. Hoewel deze periode zeer kort was, is men in deze tijd wel voortvarend te werk gegaan om de stad te voorzien van een hoofdstedelijke allure. Dit probeerde men te bereiken door pompeuze classicistische nieuwbouw in het stadscentrum neer te zetten. Het meest in het oog springende project is de Triomfboog aan de Piazza della Repubblica.


16. Palazzo Strozzi


17. Even verderop staat het Palazzo Spini-Ferroni


18. Binnenplaats in Palazzo Strozzi


19. Bij de overdekte Mercato Nuovo staat een beeld van een wild zwijn. Toeristen leggen een muntje in zijn bek en hopen, tegen beter weten in, dat het blijft liggen. Als je het varkentje aait dan moet je later nog een keer terugkeren naar Florence.


20. Op zoek naar een parkeerplek voor de scooter.


21. Santa Maria Novella


22. Een elegant stukje renaissance van de architect Brunelleschi.


23. De Ponte Vecchio.


24. Nogmaals Ponte Vecchio


25. De brug is in het verleden volgebouwd met werkplaatsen voor edelsmeden. Tegenwoordig zijn de hutjes nog steeds in gebruik bij juweliers.


26. Palazzo Pitti


27. Achter het Palazzo Pitti liggen de Bobolituinen.


28. Standbeeld van Neptunus in de Bobolituinen.


29. Op een aantal plekken rondom het oude centrum is de vroegere stadsmuur nog te zien. Vooral in het zuidelijke deel van de stad zijn grote delen van de muur nog onaangetast. Hieronder is de oudste nog bestaande stadspoort te zien, de Porta San Giorgio.


30. Een stukje stadsmuur nabij de Porta San Giorgio.


31. Aan de westzijde van het stadscentrum staat nog een gaaf stukje muur met kantelen.


32. De Santo Spirito


33. Stadsentree nabij de Porta San Miniato


34. Op een heuvel ten zuiden van de stad staat de romaanse kerk San Miniato.


35. Zicht vanaf de campanile van de Duomo op de koepel


36. De Santa Croce


37. Palazzo Vecchio


38. Piazza della Repubblica


39. Het beroemdste standbeeld van Florence is afkomstig van Michelangelo: De David. Tegenwoordig staan er 3 Davids op 3 verschillende plekken in de stad. Het origineel is ondergebracht in de Galleria dell Accademia.


40. Palazzo Vecchio ’s avonds


41. Tenslotte nog eenmaal de Ponte Vecchio.