Kasteel Heeswijk

In het landelijke gebied tussen de Noord-Brabantse dorpen Heeswijk en Middelrode staat het imposante kasteel Heeswijk. Dit kasteel vindt zijn oorsprong in het jaar 1080. Eerst in de vorm van een enkelvoudige toren op een verhoging (motte-burcht), maar later groeide het uit tot een volwaardig kasteel met voorburcht en gracht. Nadat zonnekoning Lodewijk XIV het kasteel veroverde in 1672 raakte het in verval. Dit duurde voort tot 1835 toen gouverneur Andre Baron van Bogaerde van Terbrugge het kasteel opkocht. Hij voorzag het kasteel van eigentijdse uitbreidingen, zoals een neogotische Wapenzaal en een bombastische IJzertoren.

1. Statige oprijlaan vanaf de Zuid-Willemsvaart richting het kasteel.


2. Kasteel Heeswijk


3. Op de zuidwestelijke hoek van de hoofdburcht staat de imposante IJzertoren. Deze toren is pas gebouwd in 1871 en dus een stuk nieuwer dan de rest van het kasteel.


4. De oudste delen van het huidige kasteel stammen uit de 15 en 16e eeuw.


5. Fraaie houten erker met uitzicht op het water.


6. Op de voorburcht staat een L-vormig gebouw dat is opgetrokken uit baksteenlagen afgewisseld met natuursteen.


7. Het gebouw op de voorburcht inclusief toegangspoort doet enigszins Vlaams aan.


8. Op de voorburcht is tegenwoordig een horecavoorziening ondergebracht. In de oksel van het L-vormige gebouw is een terrasje ingericht voor bezoekers.


9. De neogotische wapenzaal op de hoofdburcht met rechts een stukje van de neogotische gaanderij.


10. Detail van de gaanderij.


11. In de kasteeltuin staat een mooie maquette van het complex.


12. Tegenover de ingang van het kasteel staat dit monument voor de parachutisten die vanuit deze omgeving meewerkten met operatie Market-Garden in de Tweede Wereldoorlog.


13. Langs de beek Aa richting het dorp Middelrode.


14. Uitkijktoren Heeskijk


15. Zicht vanuit de uitkijktoren in de richting van Den Bosch. Aan de horizon is het 103 meter hoge provinciehuis te zien.


16. Tussen 2002 en 2017 heeft waterschap Aa en Maas de beek weer volop de ruimte gegeven.


17. Idyllische bebouwing aan de Kapelstraat.


18. Naast het dorp Middelrode ligt de ruïne van kasteel Seldensate. Hiervan staat alleen het poortgebouw en bijbehorende duiventoren overeind. Dit bouwdeel is in 1980 gerestaureerd.


19. Van kasteel Seldensate zelf is niet veel meer te zien dan een ruïne. De restanten van het 15e eeuwse huis zijn vermengd met restanten van het latere landhuis uit 1900 dat op deze plek stond.