Den Bosch - Haverleij

Haverleij is een in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk in het noorden van Den Bosch. Deze wijk onderscheidt zich qua opbouw van andere nieuwbouwwijken. Men heeft hier namelijk geen standaard rijtjeshuizen en appartementencomplexen gebouwd, maar geclusterde wooncomplexen in een groene omgeving. Haverleij is ontworpen door de Nederlandse architect Soeters. Hij heeft een wijk uitgedacht met 10 postmoderne kastelen, waarvan er inmiddels 7 gerealiseerd zijn. Om Haverleij van de nodige allure te voorzien is gewerkt met een aantal grote namen uit de architectenwereld. Elk kasteel is door een andere architect ontworpen en heeft zodoende een eigen karakteristieke uitstraling gekregen.

1. De woningen en parkeerplaatsen zijn geclusterd in de vestingen, dus er blijft veel ruimte over voor groenvoorzieningen. Een groot deel van het groene gebied wordt gebruikt als golfbaan


2. Slot Haverleij is de grootste vesting, het is als het ware een klein dorp. Deze vesting heeft als enige een sterk historiserend karakter.


3. De toegangspoort van Slot Haverleij


4. Nog een keer de poort


5. Woningen in het slot. Het centrale gebied van het kasteel is autovrij gemaakt net zoals in een echt historisch centrum.


6. Hoekwoning


7. Het surrealistische kasteel Leliënhuyze is ontworpen door de Nederlandse architect Sjoerd Soeters. De architect heeft in dit gebouw getracht een modern kasteel neer te zetten waarin kenmerkende kasteelelementen zijn verwerkt. Zo zijn op elk hoekpunt twee torentjes te vinden, de gebouwen van de vestingmuur zijn voorzien van kantelen, en de toegang is voorzien van een brug en poortgebouw.


8. Op elke hoek van het complex is een zwevend torentje geplaatst.


9. Huizen in de vestingmuur van Leliënhuyze


10. De brug over de slotgracht


11. Binnen in het kasteel Leliënhuyze. Normaal gesproken is deze binnenplaats autovrij, bewoners kunnen hun voertuig parkeren op een parkeerlaag onderin het complex.


12. Kasteel Velderwoude van de Belgische architect Jo Crépain.


13. Toegangsweg tot het kasteel


14. Woningen in Velderwoude. In tegenstelling tot de voorgaande kastelen worden auto’s niet compleet geweerd in het kasteel.


15. De toren achterin Kasteel Velderwoude waakt over het complex en de omgeving.


16. Kasteel Holterveste van de Amerikaanse architect Michael Graves. Deze ontwerper heeft ook zorg gedragen voor diverse gebouwen voor Disneyworld in Amerika. Op Haverleij kreeg hij veel speelruimte om een gebouw in zijn karakteristieke Disney-stijl te realiseren.


17. De enorme toegangspoort van Kasteel Holterveste.


18. De toegangspoort vanuit het kasteel zelf. De typische postmoderne bouwstijl van Graves is hierin duidelijk te herkennen.


19. Oranje balkons


20. De woningen in het kasteel.


21. Kasteel Wuyvenhaerd van de Nederlandse architecten Lafour en Wijk.


22. Dit kasteel is compleet omringd door water.


23. Toegangspoortje tot kasteel Wuyvenhaerd.


24. Detail van versieringen op de gevels.


25. Kasteel Daliënwaerd van de Oostenrijkse architect Franz Demblin.


26. Je waant je zo in Teletubbieland


27. Woningen in Kasteel Daliënwaerd. Dit kasteel is wat soberder uitgevoerd dan de anderen, het zou ook zo in een standaard nieuwbouwwijk kunnen staan.


28. Kasteel Zwaenenstede van de Italiaanse architect Adolfo Natalini. Deze architect hanteert normaal gesproken een postmoderne bouwstijl met daarin veel historiserende elementen. Ook in Zwaenenstede komt zijn typische bouwstijl goed tot uiting.


29. De vestingmuur


30. Woningen in Kasteel Zwaenenstede. Helaas zijn de ‘muren’ van het kasteel niet één geheel, het blijkt uit een aantal losstaande blokken te bestaan. Verder is op de gevel van dit gebouw duidelijk het handelsmerk van Natalini te zien: witte vierkantjes.


31. Op alle hoekpunten van het kasteel is een torentje geplaatst. Dit geeft het complex wel een bijzonder karakter.