Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is een sprookjesachtig kasteel nabij Utrecht. Dit kasteel is in 1892 in opdracht van de baron van Zuylen gebouwd op de ruïne van het voormalige Huys te Haer. Voor het ontwerp werd de Nederlandse kerkenarchitect Pierre Cuypers aangetrokken. Zijn opdracht was om een representatief gebouw te ontwerpen waarin de baron zijn gasten kon ontvangen. Hoewel het kasteel architectonisch gezien een chaotisch allegaartje is, is het toch een zeer statig en romantisch gebouw geworden.

1. De poort naar het complex


2. Het stalplein


3. Nogmaals het stalplein


4. Richting het kasteel


5. Het kasteel gezien vanuit het park. Dit park is ontworpen in de Engelse landschapsstijl.


6. De poort naar het kasteel


7. Het hoofdkasteel


8. Gebeeldhouwde draak bij de ingang


9. De kapel van het kasteel stamt uit de middeleeuwen. Dit was voorheen de dorpskerk van Haarzuilens.


10. Het kasteel met de kapel


11. Het Chatelet


12. De achterzijde van het Chatelet


13. Beelden bij de kruisvijver


14. Sneeuwklokjes in de kasteeltuin


15. Paddestoelen


16. Overdekte brug in het park


17. Het nabij gelegen dorp Haarzuilens stamt uit dezelfde tijd als het kasteel. Voorheen lag het dorp naast de kasteelruïne, maar bij de verbouwing is besloten om het gehele dorp af te breken en een paar honderd meter naar het oosten te verplaatsen. Bijzonder is dat de roodwitte kasteelkleuren ook zijn verwerkt in de luiken van de huizen.


18. Nogmaals het dorp Haarzuilens.


19. Vlakbij kasteel de Haar ligt het restant van kasteel Den Ham. Van dit kasteel is enkel de toren bewaard gebleven. Helaas is dit kasteel niet toegankelijk voor publiek.