Groot Horloo

Wanneer je over de A28 bij Harderwijk rijdt dan kan het je nauwelijks ontgaan, het kasteel met de hoge toren aan de zijde van de Veluwe. Het lijkt alsof dit er altijd al heeft gestaan, maar toch is het kasteel pas in 2010 opgeleverd. Kasteel Groot Horloo is het meest spectaculaire onderdeel van landgoedontwikkeling Horsterbrinken in de gemeente Ermelo. Een ogenschijnlijk middeleeuws kasteel met een donjon, een stadspoort en twee binnenhoven, maar dan wel voorzien van de gemakken van deze tijd. In het kasteel zijn 104 woningen ondergebracht, waarvan 63 appartementen en 41 grondgebonden woningen.

Groot Horloo is ontworpen door architectenbureau Visser en Bouwman uit Den Bosch. Wellicht hebben zij hiervoor inspiratie opgedaan in de Bossche nieuwbouwwijk Haverleij waar kort daarvoor ook gestart was met de bouw van postmoderne woonkastelen in een groene omgeving. Voor het ontwerp van Groot Horloo grepen de architecten terug op de bouwstijl Delftse School. Deze sobere historiserende bouwstijl leent zich bij uitstek voor voor monumentale maar ingetogen bouwwerken.

1. Hoewel het kasteel zowat aan de A28 en de doorgaande Spijkweg ligt, is het nog best een onderneming om hier te komen. Er is namelijk geen afslag in de Spijkweg aangebracht. Om hier te komen moet men een eindje rijden over smalle kronkelende wegen door het landgoed.


2. De toegangspoort van Groot Horloo


3. Via een trap kun je de toegangspoort betreden


4. Zicht op de binnenplaats met de appartementen. Sommige balkons zijn nogal groot uitgevoerd.


5. Idem, nu met de toren.


6. Het lijkt zo net een oud raadhuis. De fontein midden voor het pand maakt het beeld compleet.


7. Zicht op de binnenplaats met de grondgebonden woningen


8.


9. Rondom het kasteel is een fraai landschapspark aangelegd.


10. De buitenmuur.


11. In de directe omgeving van Groot Horloo zijn een aantal landhuizen in een vergelijkbare stijl opgetrokken. Zo krijg je wat meer eenheid in het landgoed.