Avignon

Avignon is een stad in het zuiden van Frankrijk met ongeveer 86.000 inwoners. De stad is voornamelijk bekend om zijn bijzondere halve brug in de rivier de Rhône. Maar Avignon heeft nog wel wat meer te bieden dan die brug alleen. Zo vind je er ook een groot pauselijk paleis en een prachtige historische binnenstad met daaromheen een vrijwel geheel intacte stadsmuur. Dit alles heeft ertoe geleid dat de stadskern sinds 1995 aan de werelderfgoedlijst van Unesco is toegevoegd.

1. Avignon is ontstaan op en om een rots aan de rivier de Rhône. Op deze rots kon men zich terugtrekken wanneer het waterniveau van de rivier te hoog werd. Deze rots is altijd het middenpunt van de stad gebleven.


2. Pont St-Bénezet is tegenwoordig meer een soort pier die in de rivier de Rhône steekt. Deze brug over de Rhône (en even verderop over de rivier Durance) werd in 1100 gebouwd en bestond destijds uit 22 bogen. In 1226 wordt de brug door de Franse Koning Lodewijk VIII verwoest omdat Avignon hem de toegang tot de stad had ontzegd. Sindsdien heeft men een paar keer getracht de brug te herstellen, maar telkens werd hij opnieuw beschadigd door de rivier.


3. De Palais des Papes torent hoog boven de binnenstad uit.


4. Nogmaals het zicht op de binnenstad met de stadsmuur op de voorgrond.


5. Avignon is een groot deel van de 14e eeuw de hoofdstad van de Christelijke wereld geweest. De paus besloot hier zijn nieuwe residentie te vestigen omdat de politieke grond in Rome hem te heet onder de voeten werd. In totaal hebben 7 pausen gewerkt vanuit dit paleis in Avignon. Elke paus heeft het paleis naar zijn eigen smaak verder uitgebreid zodat er uiteindelijk een enorm onsamenhangend fort is ontstaan met zowel Romaanse als vroeg Gotische architectonische kenmerken.


6. Een van de ingangen van het paleis.


7. Op het dak van het paleis.


8. De Gran Tinel was de pauselijke eetzaal. Het plafond van deze zaal was oorspronkelijk versierd als een sterrenhemel, maar een grote brand in 1413 heeft deze opsmuk verwoest. Nadien werd een sober houten dak teruggeplaatst.


9. Naast het Palais des Papes staat het Petit palais. Dit paleis werd in 1327 gebouwd door een neef van de destijds heersende paus. De naam refereert naar de kleinere afmetingen die dit paleis heeft ten opzichte van zijn enorme buurman.


10. Zicht over het noordelijke deel van de binnenstad.


11. Afdaling over de trappen van de stadsmuur. Op de achtergrond in pont St-Bénezet te zien. De rondweg van Avignon gaat onder een van de bogen van de brug door. Door talloze aanrijdingen heeft de brug al behoorlijk wat schade opgelopen.


12. Nogmaals de rondweg met pont St-Bénezet.


13. De gehele binnenstad van Avignon wordt omsloten door een stadsmuur. Deze muur is in de 14e eeuw opgetrokken door de pauselijke heersers. In de muur zijn in totaal 39 torens verwerkt.


14. Een van de stadspoorten van Avignon.


15. Op sommige plekken zijn in het verleden de stadspoorten verwijderd om zodoende meer plaats te maken voor het autoverkeer.


16. De stadsmuur gezien vanaf de binnenzijde.


17. Tour St-Jean op de Place de Jerusalem.


18. St. Pierre


19. De belangrijkste statige as in het centrum is de Rue de la Republique.


20. De Rue de la Republique komt uit de op de Place de l’Horloge. Dit is het belangrijkste horecaplein van Avignon.


21. Aan de Place de l’Horloge staat het classicistische stadhuis met de klokkentoren. Oorspronkelijk werd het plein “Plan de la Maison Commune” (zone voor het stadhuis) genoemd, maar sinds de oprichting van de klokkentoren in 1471 is deze naam vervangen door Place de l’Horloge.


22. Direct naast het stadhuis staat het theater.


23. Rue Saint-Michel


24. De prachtige platanen aan Boulevard Raspail


25. Rue Paul Manivet


26. Rue Galante


27. Rue de la Bancasse


28. De universiteit van Avignon is binnen de stadsmuren te vinden. Deze universiteit is in 1303 opgericht door de toenmalige paus. Het hoofdgebouw op de foto is vanzelfsprekend veel later gebouwd.


29. Tot slot nog eenmaal het Palais des Papes tijdens zonsondergang.