Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede is een stadje in het zuiden van de provincie Utrecht, gelegen op de plek waar de Nederrijn zich opsplitst in de Lek en de Kromme Rijn. De plaats kent een lange roemruchte geschiedenis dat teruggaat tot in de vroege Middeleeuwen. Tussen de 7e en 9e eeuw lag hier de een van de belangrijkste handelsplaatsen van noordwest Europa, namelijk Dorestad. Nadat de machtsverhoudingen in het toenmalige Europa veranderden en de haven verzandde kwam Dorestad in een uithoek te liggen en trad het verval in.

Enkele eeuwen na de Dorestad werd op de plek gestart met de bouw van kasteel Duurstede (dat qua naamgeving hoogstwaarschijnlijk is afgeleid van Dorestad). Dit leidde tot een nieuwe opbloei van het stadje en de handelsgeest. Wijk bij Duurstede verkreeg in de 14e eeuw stadsrechten, met het gevolg dat gestart werd met het graven van een stadsgracht en de aanleg van een omwalling. Ondanks deze inspanningen heeft Wijk bij Duurstede nooit meer zijn dominante handelspositie in noordwest Europa weten te verwerven. Dit kwam mede door de bloei van het nabijgelegen machtige Utrecht.

1. De skyline van Duurstede vanuit de uiterwaarden van de Lek.


2. Wijk bij Duurstede ligt aan de Lek. De enige manier om aan de overkant van de rivier te komen is via deze pont.


3. De oude haven van Wijk bij Duurstede.


4. Aan de rand van het dorp staat korenmolen Rijn en Lek. Bijzonder aan deze molen is dat hij meteen fungeert als stadspoort.


5. Zicht op de Grote Kerk vanaf een binnenplaats.


6. De Markt met daaraan de Grote Kerk.


7. Het classicistische stadhuis.


8. De Klooster Leuterstraat.


9. De Mazijk


10. De Volderstraat richting het kasteel.


11. Ooievaarsnest op een dak aan de Volderstraat.


12. Het is eindelijk lente, dat merken de vogels ook.


13. De Hoenderpoort met daar achter het kasteel en de kasteeltuinen.


14. Ten zuiden van het oude centrum staat de ruïne van kasteel Duurstede. De donjon stamt uit ongeveer 1270 en is daarmee het oudste deel van het kasteel. In de tweede helft van de 15e eeuw werd de donjon door de toenmalige bisschop David van Bourgondië verder uitgebouwd tot een heus kasteel met een binnenplaats en hoektorens. Nadat het kasteel in de 17e eeuw werd verlaten verviel het tot een ruïne.


15. De 13e eeuwse Donjon van Zweder van Abcoude.


16. De 15e eeuwse Bourgondische toren.


17. De kasteeltuin.


18. Steenfabriek De Bosscherwaarden


19. Even ten noorden van Wijk bij Duurstede staat het witte kasteel Beverweerd.