Den Haag vanuit HMC Westeinde

Het historische centrum van Den Haag wordt sinds enige decennia aan de oostkant geflankeerd door moderne hoogbouw. Het cluster rond het centraal station is afgelopen jaren flink in omvang en hoogte gegroeid en drukt inmiddels een behoorlijke stempel op het beeld van de stad. Ondanks deze impact bestaat het grootste deel van de binnenstad nog uit laagbouw dat incidenteel wordt onderbroken door kerktorens. Grote uitzondering op dit beeld is het Westeinde ziekenhuis aan de westkant van het centrum. Deze 60 meter hoge flat is in 1979 gebouwd als aanvulling op het reeds bestaande ziekenhuis aan het Westeinde.

Omdat het Westeinde ziekenhuis het enige hoge gebouw is in het westelijke deel van het centrum heb je rondom vrij uitzicht richting historische binnestad, het centrale hoogbouwcluster en de opkomende Laakhaven.

1. Het HMC Westeinde


2. Zicht op het centrale hoogbouwcluster rond Den Haag CS.


3. De Grote Kerk


4. De St. Jacobus de Meerdere met op de achtergrond Park Hoog Oostduin en het kantoor van Rijkswaterstaat.


5. Zicht op het voormalige gemeentelijke laboratorium aan de Prinsegracht. Dit pand is in 1910 opgeleverd naar ontwerp van de Haagse architect Adam Schadee. Mooi ook hoe de Barthkapel hier boven lijkt te zweven.


6. Zicht op de hoogbouw rond station Hollands Spoor. Blikvanger in dit deel van de stad is de 132 meter hoge Strijkijzer. Als de huidige hoogbouwplannen doorgaan dan zal hier over een tijdje een nieuwe skyline verrijzen die niet onder doet voor het centrale cluster.


7. Het Strijkijzer met de Struick aan de linkerkant en woontoren The Y aan de rechterkant.


8. Laakhaven Centraal


9. Zicht over de Schilderswijk richting Laakhaven West met in het midden wooncomplex Caland Docks in aanbouw. Op de achtergrond wordt de skyline gedomineerd de enorme flat van het EPO in de Plaspoelpolder.


10. Zicht op de hoogbouw rond winkelcentrum Boogaard in Rijswijk. In het midden wordt gewerkt aan de transformatie van het voormalige belastingkantoor naar woontoren De Generaal.


11. Stedelijke wand aan de noordzijde van de Loosduinseweg. Ter hoogte van de kraan wordt momenteel gewerkt aan de 70 meter hoge woontoren Hoge Regentesse.