Het eiland Møn in het zuidoosten van Denemarken ziet er op het eerste gezicht zeer rustiek en landelijk uit. Toch is in het oostelijk punt zeer spectaculair door de aanwezigheid van hoge kliffen. Deze kliffen zijn, tezamen met het Duitse eiland Rügen, restanten van een groot plateau onder de Oostzee.Dit plateau is ontstaan in de geologische periode Krijt (144 tot 65 miljoen jaar geleden). In die tijd was het plateau een zeebodem, waarop miljoenen jaren lang organische resten van zeedieren neerkwamen. Hierdoor ontstond uiteindelijk een pakket kalk van zeker 150 meter dik. Door tektonische krachten is het plateau ter hoogte van Møn aan het aardoppervlak terechtgekomen. Het kalk is echter niet zo goed bestand tegen de krachten van de zee en wind, zodat het gebied -in geologische zin- razendsnel wordt geëgaliseerd. Het resultaat is een spectaculair erosiegebied in de vorm van afbrokkelende krijtrotsen.
1. Het nabij gelegen gehucht Elmelunde met de oudste kerk van het eiland.
2. Wandeling door de bossen richting de kliffen.
3. Gulden Sleutelbloem
4. Open plek in het bos. Aan de horizon kun is de zee al te zien.
5. Plotseling houdt het glooiende landschap op.
6. Overhangende bomen.
7. De 108 meter hoge Graryg klint.
8. Sommige punten rijzen tot 128 meter boven de zeespiegel uit.
9. Tragten klint
10. Sommerspirspynt
11. Aan de voet van de 128 meter hoge Dronningsgestolen kleurt de zee wit van al het opgeloste krijt.
12. Op sommige punten in de klif komt een bijzondere ertslaag aan de oppervlakte. Door het zoute zeewater begint deze laag te roesten, zodat de klif op deze plekken een roodbruine uitslag krijgt.
13. Door de sneeuw- en regenval in de winter en lente is de grond op diverse plekken verzadigd met water, met het gevolg dat de klifwand ontzettend instabiel wordt. Met enige regelmaat storten complete stukken land naar beneden. De puinhoop van zand en bomen op onderstaande foto is nog maar net ontstaan (ik ben de eerste die er overheen loopt). Aan de klifwand is een kleine waterval te zien, dit was de boosdoener.
14. Bovenop de klif is met hekken een pad aangegeven waar je veilig kunt lopen (al is dat relatief).