Ruïne van Brederode

Brederode is de naam van een voormalig kasteel dat zich bevindt tussen de bebouwde kom van het huidige Santpoort-Zuid en de Kennemerduinen. Het kasteel is gebouwd in de 13e eeuw voor kasteelheer Willem I van Brederode en werd tot 1679 beheerd door zijn nazaten. Gedurende deze periode werd het kasteel verschillende malen verwoest en weer opgebouwd. Na het beleg van Haarlem in 1573 door de Spanjaarden werd Lancelot van Brederode onthoofd en werd kasteel in brand gestoken. Hoewel de ruïne enkele jaren later werd toegekend aan de Brederodes is het kasteel nooit meer in volle glorie herrezen. De laatste kasteelheer Wolfert van Brederode stierf kinderloos in 1679. Daarna liet men de ruïne links liggen en trad het verval in.

1. De Ruïne van Brederode staat tegen de bebouwde kom van Santpoort-Zuid aan en is te bereiken via de Velsenenderlaan. Na het betalen van een toegangsprijs van 6 euro kun je het terrein op en is de grootste resterende hoektoren te beklimmen.


2. Het fort bestaat uit twee delen, namelijk een voorburcht en een hoofdburcht. Beide delen zijn met elkaar verbonden met een smalle brug.


3. Entree tot de voorburcht.


4. Onderin de hoektoren staat een maquette van het kasteel zoals deze er ooit uit moet hebben gezien.


5. Vanaf de hoektoren heb je een mooi uitzicht over het kasteel en het omliggende land. Hieronder de voorburcht met de toegangpoort en het later aangebouwde huisje. De rest van het eilandje is in gebruik als terras.


6. Zicht op de binnenplaats. In de 19e eeuw werd door architect Piere Cuypers (bekend van het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam) om het kasteel weer enigszins te herstellen. Cuypers had een vrij romantisch beeld van het verleden, dus hij schroomde niet om zaken toe te voegen die weinig met het oorspronkelijke kasteel van doen hadden. De schietgaten in de muur rond de binnenplaats hebben hier bijvoorbeeld nooit gezeten.


7. Door de duinen op weg richting het landgoed Duin en Kruidberg. Dit ligt een kilometer ten noorden van de ruïne.


8. Welkomstcomité


9. Het schitterende landhuis Duin en Kruidberg is een viersterrenhotel en vergadercentrum aan de rand van de Kennemerduinen. Tussen 1907 en 1909 werd dit hotel gebouwd in opdracht van de Nederlandse minister van Koloniën Jacob Theodoor Cremer. Hij stelde hiervoor architect Johannes van Nieukerken aan, een architect die erg veel ervaring had opgedaan met historiserend bouwen. Van Nieukerken ontwierp dit paleis met toren in neo-renaissancestijl. Onder supervisie van tuinarchitect Leonard Anthony Springer werd voor het landhuis een waterpartij aanlegd. De spiegelingen in het water geven het hotel helemaal een sprookjesachtige uitstraling.


10. Nog een keer het landhuis.