Sarajevo

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. De stad heeft momenteel iets meer dan 600.000 inwoners. Nadat in 1992 de onafhankelijkheid van Bosnië-Herzegovina werd uitgeroepen werd de stad langdurig omsingeld door de Bosnische-Serviërs. Zij zagen de stad als onderdeel van het grote Servische rijk dat ten prooi was gevallen aan rebellen. De stad moest daarom worden heroverd. Omdat de Serviërs over te weinig manschappen beschikten om de strijd in de stad echt aan te gaan, werd gekozen voor een beleg. Zij trokken vervolgens de bergen rondom Sarajevo in en sloten de toegangswegen tot de stad af. Vervolgens werd de stad jarenlang beschoten waarbij veel slachtoffers zijn gevallen.

Sinds de ondertekening van de Daytonakkoorden in 1995 is de oorlog afgelopen en is Sarajevo weer in ontwikkeling. Oorlogsschade wordt in een snel tempo opgeruimd, maar gezien de omvang van de aangerichte schade zijn zelfs in 2009 nog kapotgeschoten gebouwen te vinden.

1. Uitzicht op de binnenstad.


2. Sarajevo is in 1461 gesticht door de Ottomanen. De gebouwen in dit stadsdeel zijn vaak niet hoger dan 1 verdieping en overal in dit stadsdeel zijn moskeeën te vinden.


3. Vrijwel de hele binnenstad van Sarajevo is autovrij gemaakt.


4. Oud marktgebouw.


5.


6. Langzamerhand slibt de rondweg om de oude stad dicht.


7. Richting het stadhuis


8. Gevel van het stadhuis


9. In de Bosnische oorlog is het stadhuis compleet uitgebrand. Tegenwoordig wordt het pand weer gerestaureerd.


10. De Latijnbrug over de rivier Miljacka. Hier zou de aarthertog Frans Ferdinand van Oostenrijk in 1914 zijn vermoord door de Servische nationalist Princip. Deze moord zou uiteindelijk het startsein blijken voor de Eerste Wereldoorlog.


11. Ten westen van de Ottomaanse stad ligt een meer barokke Europees stadsdeel. Hier zijn de gebouwen wat forser en monumentaler.


12.


13. Marsala Tita


14. Bosnisch-Kroatische kathedraal.


15. Stadwijk in de heuvels.


16. Tramritje door de stad.


17. Station Sarajevo


18. Tijdens de burgeroorlog was de stad vrijwel geheel omsingeld door de Bosnische-Serviërs. In het zuiden van de stad was dit leger opgerukt tot aan de belangrijkste oost-west as van de stad. In de flatgebouwen langs deze as werden vervolgens sluipschutters geplaatst die op alles schoten wat bewoog. Door hun toedoen zijn ruim duizend mensen verwond en 225 gedood. De boulevard werd daardoor ook wel sniper alley genoemd.


19. Hoogbouw langs de boulevard


20. Het kantoor van de krant Oslobodenje (Vrijheid) werd in de oorlog vrijwel compleet verwoest. Alleen de liftschacht van dit gebouw bleef staan. Na de oorlog had men ideeën om deze liftschacht te laten staan als een soort monument, maar blijkbaar is dat idee snel overboord gegooid. Tegenwoordig heet de krant Avaz.


21. Tegenover Oslobodenje is nog wel een oud bejaardentehuis te vinden. Door de vrolijke kleurtjes was dit een gewild doelwit van de aanvallers.


22. De Servische omsingeling van de stad werd alleen onderbroken in het zuidwesten van de stad, want hier lag een vliegveld van de VN. De Bosniaks hebben gedurende de oorlog een tunnel onder dit vliegveld door gegraven, zodat Sarajevo toch een kleine verbinding had met het Bosnische achterland. Door deze tunnel werden vooral strijders en oorlogsmaterieel vervoerd waarmee men weerstand wilde bieden tegen de Serviërs. Tegenwoordig is nog een klein deel van de tunnel intact, compleet met rails.


23. De Markale speelde ongewild een belangrijke rol in de beëindiging van de oorlog. Door twee mortieraanvallen in 1994 en 1995 op deze markt zijn in totaal 105 mensen omgekomen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat de UN zich met de strijd ging bemoeien en de Serviërs uit de heuvels schoten. Hierna werden de Daytonakkoorden opgezet en ondertekend, zodat de oorlog kon worden beëindigd.


24. Overal in de stad tref je begraafplaatsen aan in voormalige parken. Dit groene gebied was in 1984 onderdeel van het Olympisch dorp, het belangrijkste stadion is nog op de achtergrond te zien.