Mostar

Mostar is een stad met ongeveer 110.000 inwoners in het zuiden van Bosnië-Herzegovina. De stad is voornamelijk bekend om zijn eeuwenoude boogbrug over de rivier Neretva. Tijdens de burgeroorlog tussen 1992 en 1995 is de stad het toneel geweest van gevechten tussen de drie aanwezige bevolkingsgroepen. De Kroaten woonden voornamelijk in het westelijke deel van de stad, de Serviërs in het oostelijke deel en de Moslims (=Bosniaks) woonden in een centrale strook langs de rivier.

In het begin van de oorlog trokken de Serviërs de westelijke heuvels in om daar vanaf een offensief op de stad te beginnen, maar na een heftige strijd werden zij uit de omgeving verdreven. Vanuit de Kroatische zijde werd daarop besloten om van Mostar hun nieuwe Bosnisch-Kroatische hoofdstad te maken. De stadskern werd vervolgens omsingeld en beschoten. Een dieptepunt van deze beschietingen was de vernietiging van de bekende boogbrug. Deze brug was in eerste instantie door de Ottomanen gebouwd als symbool voor de vriendschappelijke banden tussen de Moslims en de Kroaten.

Hoewel de oorlog inmiddels jaren voorbij is, is er nog steeds een duidelijke scheiding aanwezig tussen de het Kroatische en het Bosnische deel van de stad. De stad kent bijvoorbeeld twee afzondelijke centra, eentje van de Bosniaks (rondom de inmiddels herbouwde brug) en eentje van de Kroaten (in het westelijke deel).

1. Zicht op de stad vanaf de rondweg.


2. De oude binnenstad langs de rivier Neretva.


3. De Stari Most (oude brug) is in 2004 herbouwd op dezelfde manier als het origineel. Delen van de voormalige brug liggen nog op de oever van de Neretva.


4. Op de Stari Most


5. De belangrijkste straatjes zijn inmiddels weer opgeknapt. In dit geval is het resultaat zelfs mooier dan hetgeen er voorheen stond. Die pastelkleurtjes had men hier vroeger namelijk niet.


6. Binnenhofje bij een moskee.


7. Interieur van het Turkse Theehuis boven de Neretva.


8. Vlakbij de Stari Most is een kleinere vergelijkbare brug te vinden, deze is ook kortgeleden herbouwd. Vroeger schenen er 16 van deze bruggen in deze omgeving te staan, maar alleen de Stari Most en deze staan nog overeind.


9. Blijkbaar zijn sommige handelaren de oorlog al lang weer vergeten, want in diverse kraampjes worden voormalige oorlogsspullen verkocht als souvenir. Wat te denken van een gestanste Stari Most in een mortierhuls of een bedrukte bajonet met 'Greetings from Mostar'. Ook kan je emblemen van de voormalige strijdende partijen kopen, zelfs met swastika's.


10. Het Servische deel van de stad is grotendeels verwoest in de oorlog. Pas hier op voor de mijnen en andere boobytraps.


11. Resten van de Servische kathedraal. Zo te zien was de haat enorm groot.


12. Overal in de binnenstad zijn nog kapotgeschoten gebouwen te vinden.


13.


14.


15. Sommige gebouwen worden weer overgenomen door de natuur.


16. In het Kroatische deel ziet het er niet veel beter uit.


17. Dit was de frontlijn tussen de beide strijdende partijen.


18.


19. Voormalig kantoorgebouw.


20. Langzamerhand worden ook steeds meer gebouwen opgeknapt, zoals dit flatje.


21. Aan de Kroatische zijde is inmiddels een enorme kerk gebouwd. Deze kerktoren moest hoger worden dan alle minaretten.


22. Het veel te grote station van Mostar. Ondanks zijn grootse opzet stoppen hier dagelijks slechts vier treinen.


23. Nog eenmaal de Stari Most in de avond. Het blijft een prachtige brug.