De Zuidas is het belangrijkste zakencentrum van Amsterdam. Het gebied ligt aan weerszijden van de rondweg A10 tussen de wijken Oud-Zuid en Buitenveldert. Nadat het Rijk de Zuidas in 1997 aanwees als Nieuw Sleutel Project (ontwikkellocatie rond belangrijk station) besloot de gemeente Amsterdam tot het maken van een algeheel masterplan voor het gebied. Met dit plan zou de Zuidas worden ontwikkeld tot een toplocatie voor internationale kantoren. In latere aangescherpte versies van het masterplan kwam meer aandacht voor woongebouwen en openbare ruimte.Het centrale deel rond het station is grotendeels gereed. Komende uitbreidingen vinden vooral plaats in de deelgebieden langs de A10 richting het oosten en westen. Evenals het reeds bestaande deel zal het nieuwe vloeroppervlak vooral worden gerealiseerd in hoogbouw. Het is echter niet te verwachten dat de maximale bouwhoogte zal toenemen, dit in verband met de nabijheid van Schiphol.
1. Station Amsterdam Zuid is het hart van de Zuidas. Hoewel er al vanaf 1915 (Plan Zuid) werd gesproken over een station in het zuiden van Amsterdam heeft het nog tot 1978 geduurd voordat het station werd gebouwd. Vanwege de groeiende toestroom van reizigers is het station vrijwel continu in verbouwing. Naast treinen stoppen op Amsterdam Zuid ook metro's. Voorlopig is dit het eindpunt van de Noord/Zuidlijn, maar er worden plannen gemaakt om deze lijn door te trekken naar Schiphol en Hoofddorp.
2. Nogmaals station Amsterdam Zuid met op de achtergrond de glazen WTC toren.
3. De zuidwand van de Gustav Mahlerlaan met zicht op deelgebied Gershwin.
4. De noordwand van de Gustav Mahlerlaan met zicht op deelgebied Mahler.
5. Op de hoek van de Gustav Mahlerlaan en de Parnassusweg staat de 85 meter hoge UNStudio Tower van architectenbureau UNStudio. De gevel van het gebouw bestaat grotendeels uit glas, waarbij witte horizontale banden van aluminium ervoor zorgen dat de afzonderlijke verdiepingen van elkaar te onderscheiden zijn. In het gebouw zijn enkele inkepingen gemaakt die meerdere verdiepingen beslaan. Op deze manier wordt ruimte gecreeerd voor inpandige balkons. Doordat de witte banden ter hoogte van de inkepingen smaller zijn gemaakt worden de buitenruimtes op een elegante manier geaccentueerd.
6. Nog een keer de UNStudio Tower, maar nu samen met New Amsterdam.
7. De 90 meter hoge kantoortoren The Rock. Deze opvallende toren is in 2010 opgeleverd naar ontwerp van architect Erick van Egeraat. The Rock oogt als een ijsschots waarop een meteoriet is geland. Op het glas in het witte gebouwdeel zijn verticale banden aangebracht met een brij aan letters. Naast dat deze letters de gevel wat grilliger en dus interessanter maken fungeren ze ook als zonwering.
8. Aan de Claude Debussylaan staat een postmodern kantoorgebouw dat is ontworpen door architect Michael Graves. Met zijn hoogte van slechts 8 verdiepingen valt dit gebouw weg tussen zijn hogere buren. De statige symmetrische voorgevel wordt aan het zicht onttrokken door woontoren New Amsterdam. Met een plek aan de bredere Gustav Mahlerlaan was het gebouw beter tot zijn recht gekomen.
9. Kantoortoren Viñoly met zijn bijzondere uitgekerfde brandtrap die op weg naar boven als een spiraal om de toren heen krult. Deze 95 meter hoge toren is ontworpen door architect Rafael Viñoly.
10. Op en rond de zuidas stikt het van de brommerauto's. Gebruikers van deze auto's zijn vooralsnog gevrijwaard van enkele verkeersregels die gelden voor normaal autoverkeer. Zo mogen ze gebruik maken van de parkeervakken voor scooters aan de Gustav Mahlerlaan. Opmerkelijk genoeg zijn ze vrijwel allemaal zwart of grijs.
11. De Beethovenstraat met daaraan het kantoor van SpencerStuart en daar direct achter het kantoor van NautaDulith. Beide gebouwen zijn opgeleverd in 2016.
12. Het statige appartementencomplex The George telt in totaal 47 woningen. De noordelijke gevel aan de George Gershwinlaan is vrijwel geheel gesloten. De zuidzijde aan de Boelelaan bestaat daarentegen geheel uit glas. Doordat het gebouw aan de zuidzijde naar boven toe steeds smaller wordt ontstaat aan deze kant voor ruimere balkons. Het groen op de balkons zorgt voor wat extra privacy voor de bewoners. Daarnaast geeft het de toren een wat vriendelijker uiterlijk.
13. Woongebouw OpZuid bestaat uit twee moderne gespiegelde bouwvolumes die aan de George Gershwinlaan met elkaar zijn verbonden met verlengde balkons. Door de getrapte volumeopbouw richting het noorden ontstaat veel ruimte voor dakterrassen aan de zuidzijde. Op de achtergrond staat woongebouw Xavier.
14. Centraal op de Zuidas staan deze twee 105 meter hoge oranje torens van het bureau Architecten Cie. De rechter toren heeft een kantoorfunctie en is onderdeel van een groter stadsblok. De linker toren staat geheel vrij en wordt gebruikt als woontoren. Om de lichtinval in de woningen te vergroten zijn de raamopeningen twee keer zo breed gemaakt als in de kantoortoren. Het lagere blok rechts is ook onderdeel van het complex. Hierin zit een hotel.
15. Woongebouw Ira met op de achtergrond de klassieke woontoren 900 Mahler. Het geheel heeft een vergelijkbare opbouw als woongebouwen OpZuid en Xavier op foto 13.
16. Springende stier op de kopgevel van een galerijflat aan de Boelelaan. In 2016 is deze muurschildering aangebracht door kunstenaar Victor Ash.
17. De George Gershwinlaan met zicht op woontoren Intermezzo. Met deze woontoren waan je je een beetje aan de Middellandse Zeekust
18. Wooncomplex Summertime van architectenbureau SeARCH bestaat uit twee gebouwen van elk 12 bouwlagen. De gevels bestaan uit blokken die op willekeurige plekken naar binnen en buiten zijn geschoven. Vanwege dit principe wordt deze architectuurstijl ook wel pixel-architectuur genoemd. Het noordelijke en zuidelijke bouwvolume zijn van elkaar te onderscheiden door de roze en groengele balkons.
19. Tot 2015 lag voor het hoofdkantoor van ABN AMRO een parkje. Voor de bouw van een paviljoen moest dit parkje wijken. Nu is het groen opgetild naar het dak van het paviljoen. Vooralsnog is het dakpark vrij toegankelijk via een trap.
20. Zicht vanaf het dakpark richting het WTC complex.
21. Aan het Gustav Mahlerplein worden bezoekers verwelkomd door de trouwe hond Hildo. Dit beeld is in 1997 gemaakt door kunstenaar Tom Claassen als onderdeel van een drieling. De andere twee honden zitten in Den Bosch en Delft.
22. Bijzondere ingesnoerde toren van architectenbureau Dam & Partners. De ontwerpers lieten zich inspireren door de vorm van de zandloper, vandaar de naam Hourglass.
23. 3 nieuwe torens in aanbouw aan de Gustav Mahlerlaan in deelgebied Kenniscluster. Links wordt gewerkt aan woontoren Stepstone. Dit wordt uiteindelijk de hoogste toren in Amsterdam die volledig is gevuld met sociale huurwoningen. Rechts is kantoortoren The Pulse in aanbouw. Deze wordt middels een lager gebouwdeel van 8 etages verbonden met een woontoren. Deze woontoren is schuin achter Stepstone te zien.
24. Het OZW gebouw, ook wel Rode Pieper genoemd.
25. Het O|2 Labgebouw
26. Aan de Amstelveenseweg staat het voormalige hoofdkantoor van de ING. Dit gebouw staat op 16 stalen pijlers en lijkt zodoende te zweven. Vanwege zijn vorm wordt het gebouw ook wel de klapschaats genoemd. Het gebouw is in 1999 opgeleverd naar ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten.
27. 8 van de 16 pijlers
28.
29. De nieuwe rechtbank van Amsterdam met daarvoor een reusachtig standbeeld van een voorover gebogen man die bezoekers de hand reikt. In zijn hand zijn drie objecten te vinden, namelijk een uil, een pijl en een eikel. Deze objecten staan voor respectievelijk wijsheid, volharding en bescherming. Het standbeeld is gemaakt door de Franse kunstenares Nicole Eisenman.
30.
31. Aan de noordkant van het station ligt het groene Zuidplein. Een aangenaam plein om te verblijven.
32.
33. Het contrast tussen de Zuidas en de Prinses Irenebuurt kan haast niet groter. Hier het zicht op rijwoningen aan de Henriëtte Bosmansstraat met op de achtergrond de glazen torens van het WTC.
34. Aan de Prinses Irenestraat staat de in 1966 opgeleverde Thomaskerk. Aan de buitenkant is haast niet te merken dat we hier te maken hebben met een brutalistisch pareltje. Alleen de betonnen klokkentoren en de entree geven een kleine introductie aan wat je binnen mag verwachten. De Thomaskerk is ontworpen door architect Karel Sijmons.
35. Aan de Beethovenstraat staat gebouwencomplex Valley van MVRDV-architecten. Met zijn drie rotsachtige torens rond een opgetilde binnentuin lijkt het zowaar op een echte vallei. De buitenschil bestaat geheel uit glas waar vervolgens een drietal torens uit lijkt te zijn gehouwen. De noordelijke toren is met 100 meter het hoogste onderdeel. De middelste en zuidelijke toren zijn 70 en 80 meter hoog.
36. Elke verdieping heeft een andere plattegrond, wat resulteert in een grillige gevel.
37. Leuk dat je als passant welkom bent om naar boven te klimmen. Zowel aan de noord- als zuidkant is een trap gemaakt zodat je een wandelingetje kunt maken. Op het dak van de 5e etage is een opgetilde tuin aangelegd vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de achtergelegen sportvelden.
38. Zicht vanaf de trap op de noordelijke toren.
39. De perfect aangeharkte daktuin. De natuurstenen gevelbekleding lijkt gewoon te zijn voortgezet in de bestrating.
40. Uitzicht op de sportvelden en daarachter het deelgebied Vivaldi. Het contrast tussen de voetbalvelden en hoogbouw is fantastisch. Hoewel er nu geen concrete plannen zijn om de voetbalvelden te bebouwen is het waarschijnlijk dat deze uiteindelijk niet bestand zijn tegen de druk die ontstaat door de oplopende grondprijzen.
41. Zicht over de Spoorslag richting het 87 meter hoge kantoor van Ernst & Young. Deze kantoortoren is in 2007 opgeleverd en was destijds de eerste serieuze hoogbouw van deelgebied Vivaldi. De diagonale witte lijnen zijn regelmatig terugkerende elementen in de architectuur van Norman Foster.
42. Vanwege de Brexit zocht het in Londen gevestigde Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) een nieuw kantoor binnen de Europese Unie. Na een strijd tussen Amsterdam en Milaan werd het locatie uiteindelijk bepaald door een loting. Na kortstondig verblijf in een kantoor bij station Amsterdam Sloterdijk vestigde het EMA zich in 2020 zich in deze gloednieuwe kantoortoren op de Zuidas.
43. Kantoorgebouw Eurocenter van architectenbureau PPKS. Traditionele sobere baksteenarchitectuur dat lijkt te zijn afgeleid van Hamburgs expressionisme.
44. Studentenwoningen in deelgebied Ravel.
45. In 2019 is Amsterdam RAI uitgebreid met een 91 meter hoge hoteltoren van architectenbureau OMA (van Rem Koolhaas). Dit hotel bestaat uit drie gestapelde driehoekige schijven die ten opzichte van elkaar gedraaid zijn. Dit principe is afgekeken van de 60 meter hoge reclamezuil op het Europaplein bij de RAI. Het hotel bevat 650 kamers en is daarmee het grootste hotel in de Benelux.
46. Nogmaals het hotel vanaf fietspad De Groene Zoom. Het gebouw doet zo wat buitenaards aan.
47. In deelgebied Kop Zuidas is in 2020 de glazen Terrace Tower van BIG architecten opgeleverd. Met 14 bouwlagen is deze toren niet bijzonder hoog, maar door zijn volumeopbouw en hoge afwerkingsniveau is het toch een blikvanger. De Terrace Tower helt aan de voorkant iets over, terwijl aan de achterkant ruimte wordt vrijgespeeld voor dakterrassen. Helaas speelt het nieuwere gebouw aan de overkant van de Gaasterlandstraat niet in op deze vorm. Dat is weer gewoon rechttoe rechtaan.
48. Twee wokkels van de 8 lagen tellende parkeergarage bij de RAI. Een wokkel om omhoog te rijden naar de parkeervloeren en een wokkel om weer naar beneden te rijden. Elke omwenteling zorgt ervoor dat je een etage overbrugt. De parkeergarage is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten.
49. Station Amsterdam RAI is in 1992 gebouwd in een voor deze tijd kenmerkende High-Tech stijl. Dit naar ontwerp van architect Rob Steenhuis. Oorspronkelijk bestond het station uit twee sporen, dus de overkapping reikt niet verder dan het centrale deel. Later zijn er twee aanvullende treinsporen aangelegd en 2 metrosporen.