Rijswijk - De laatste galerijflats

De Bogaardhoek

Naoorlogse flatwijken worden vaak als eenheidsworst beschouwd. Onpersoonlijke en saaie gebieden vol met flats die straat na straat op elkaar lijken. Toegegeven, in flatwijken is veel gebruik gemaakt van herhalingen. Regelmatig zijn meerdere flats met hetzelfde ontwerp vrijwel gelijktijdig opgeleverd. Toch is wel degelijk variatie in deze stadsdelen te ontdekken. Wanneer je de gebouwen uit de periode 1950 tot 1975 -de hoogtijdagen van de flat- in ogenschouw neemt dan is een duidelijke ontwikkeling te zien in de ideeën over de ideale inrichting van een woonomgeving. In de beginperiode werden nog voornamelijk betrekkelijk lage portiekflats gebouwd aan met zadeldaken. Deze flats stonden vaak haaks op elkaar in een bouwblok waarbij in het midden ruimte was overgelaten voor een collectieve binnentuin. Vanaf de jaren '60 kwamen vrijstaande galerijflats meer in zwang. Deze werden steeds grootschaliger tot halverwege de jaren '70. Hierna kwam deze beweging vrij abrupt aan zijn einde.

Een van de laatste flatprojecten in Rijswijk is te vinden aan de Prinses Beatrixlaan in de Kleurenbuurt. Hier staan drie flats uit 1975 met in totaal 438 woningen. De flats zijn voorzien van de namen Boshoek, Middenhoek en Bogaardhoek, namen die verwijzen naar de positie van de flats ten opzichte van elkaar en de omgeving. Verantwoordelijke architect was Harry Nefkens, die kort daarvoor al naam had gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Sir Winston Churchilllaan. Nefkens had blijkbaar geen moeite met copy-paste architectuur, getuige het vrijwel identieke ontwerp dat hij in dezelfde periode maakte voor De Brink in Loosduinen.


Massieve stedelijke wand aan het plantsoen

Gedeelde galerijen
De drie wooncomplexen bestaan uit telkens twee haaks op elkaar geplaatste flats, waarbij de flat parallel aan de Prinses Beatrixlaan twaalf woonlagen bevat en de zijvleugel negen. Op het binnenterrein is een halfverdiepte parkeergarage aangelegd met daarboven vrij toegankelijke binnentuin. Een erg fraaie oplossing om zo geparkeerde auto's aan het zicht te onttrekken en het parklandschap door te trekken tot aan de gevel. Zo lijkt het alsof er helemaal geen hoogteverschil aanwezig is. In tegenstelling tot standaard galerijflats bevatten deze flats slechts één galerij per drie etages, vanwaar drie etages tegelijkertijd worden ontsloten. Niet alleen woningen op dezelfde etage, maar ook de woningen een laag daarboven en daaronder. Als nietsvermoedende bezoeker is het een vreemde gewaarwording wanneer je eerst met de lift naar boven bent gegaan dat je vervolgens achter de voordeur met een trap weer naar beneden wordt geleid. Voordeel van deze keuze is dat bewoners van de woningen met trappen zowel aan de voor- als achterzijde beschikken over een balkon dat zich over de volle breedte van de woning uitstrekt. De galerij bevindt zich immers op een andere etage.

Middeldure huur
Tegenwoordig worden de flats beheerd door woningbelegger Vesteda. Deze biedt de woningen aan voor middeldure huurprijzen. Een markt waar momenteel veel vraag naar is en waar de Rijswijkse coalitie de komende jaren extra aandacht aan wil schenken. Desondanks zijn de afgelopen jaren diverse woningen in het complex in de verkoop gezet. Het ziet er sowieso naar uit dat deze flats nog een paar decennia mee kunnen, al moet wat aanvullend onderhoud worden verricht om ze toekomstbestendig te maken..

Bronnen
- Bewonersvereniging De Hoecksteijn: https://dehoecksteijn.nl


Gepubliceerd in Rijswijks Dagblad: 10-02-2020