Heijplaat is een wijk van de stad Rotterdam. Deze wijk bevindt zich midden in het havengebied en wordt ingesloten door de Nieuwe Maas, de Eemhaven en de Waalhaven. De enige toegang tot de wijk is over de Waalhavenweg vanuit het zuiden. Door deze geïsoleerde ligging lijkt de wijk meer op een zelfstandig dorp dan op een wijk van het grote Rotterdam.Heijplaat is ontstaan rondom de 1904 gebouwde Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Deze scheepswerf lag zo ver de van Rotterdamse binnenstad af dat het voor werknemers niet gemakkelijk was om de afstand dagelijks te bereizen. Om dit probleem te verhelpen werd in 1914 besloten om een tuindorp aan de poorten van de werf te bouwen. De kern van dit woongebied is tegenwoordig nog niet zoveel veranderd, het ademt nog steeds een jaren-20 sfeer uit.
1. De enige weg naar Heijplaat gaat dwars door het havengebied. Hier zijn vooral veel containeroverslagplaatsen te vinden. Wanneer de zon schijnt dan zorgen de containerterminals wel voor een fleurige entree.
2. De Streefkerkstraat is de hoofdstraat van Heijplaat.
3. Nog een keer de Streefkerkstraat in de andere richting.
4. Mooi gedetailleerd poortje met Romaanse bogen.
5. Dit kantoorgebouw is bijzonder slecht ingepast. Momenteel staat het leeg, waarschijnlijk wachtend op de sloop.
6. De Rondolaan richting de Rotterdamse Droogdokken. Aan de andere zijde van het poortje op de achtergrond bevindt zich de Nieuwe Maas.
7. Het hoofdgebouw van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Een mooi stukje industrieel erfgoed. Dit gebouw is uiteindelijk de aanleiding tot het ontstaan van Heijplaat. Momenteel is de academie van bouwkunst hierin gevestigd.
8. Wooncomplex met poortje richting de Rotterdamse Droogdokken, de arbeiders konden zo gemakkelijk bij het bedrijf komen.
9. Het Vestaplein.
10. Direct achter het pompeuze gebouw van de Rooterdamse Droogdokken Maatschappij stroomt de Nieuwe Maas. Vroeger was Heijplaat met de rest van Rotterdam verbonden door middel van een veerdienst. Toen deze in 1983 werd opgeheven kwam het gebied nog meer dan eerst in een geïsoleerde positie te liggen. Sinds 2008 is de veerboot echter weer in bedrijf, zodat Heijplaat toch weer een beetje aansluiting kan vinden bij de rest van de stad. Bij het huisje op de voorgrond is de aanlegsteiger voor de veerboot te zien
11. Boot in de Heysche haven
12. Het westelijke deel van Heijplaat stamt uit een later tijdstip. In dit deel is vooral functionalistische bouw te vinden uit de jaren 60.
13. De ruilwinkel van Heijplaat. Hier heeft men geprobeerd de grauwe functionalistische bouw op te fleuren met wat muurschilderingen.
14. De haven is nooit ver weg.