In Jutland, tussen de fjorden van Horsens en Vejle, ligt het schiereiland Bjerre Herred. Herred is een middeleeuwse term waarmee administratieve gebieden in Denemarken voorheen werden aangeduid, en Bjerre is een plaatsje midden in dit betreffende gebied. Tegenwoordig valt Bjerre Herred onder de gemeente Hedensted.
Zo op het eerste gezicht heeft Bjerre Herred veel wel van het Nederlandse Zuid Limburg. Het is een licht glooiend gebied dat voornamelijk bestaat uit landbouwgronden met daartussen kleine dorpjes en een paar bossen. Daarbij valt op dat de oude boerderijen een vergelijkbare opzet hebben als de hoeves in Zuid Limburg. Bjerre Herred is echter een stuk minder dicht bevolkt.
1. Uitzicht over het landschap, met aan de horizon rechts het dorpje Skjold.
2. Boerderij
3. Het dorpje Stenderup
4. De opmerkelijke korenmolen bij Bjerre. Deze is voor een groot deel bekleed met rode dakpannen. Het witte schuurtje achter de molen is in 1908 gebouwd en bevat een generator. Hiermee kon men ook op windstille dagen doorwerken. Normaal gesproken is de molen vrij toegankelijk voor publiek (helaas is hij vandaag op slot)
5.
6. Het bijzondere huis Hildesheim in Glud. Dit pand is gebouwd door Søren Knudsen nadat hij op bezoek was geweest in Duitsland. Klaarblijkelijk was hij zo onder de indruk van Duitse vakwerkhuisjes, dat hij er zelf ook een wilde hebben. Over de architectuur is niet zo goed nagedacht, want veel deuren en kamertjes zijn zo klein dat het haast alleen geschikt is voor kinderen.
7. Boerderij Badesminde in Glud. Een voor Jutland typische boerderij bestaande uit vier gebouwen rondom een centrale binnenplaat, daarmee heeft deze boerderij qua opzet veel weg van een hoeve in Zuid-Limburg. Een Jutlandse boerderijhoeve is van buiten erg gesloten, je kunt er slechts binnenkomen via een poort in een van de hoeken.
8. Idyllisch tafereeltje
9.
10. Het Boller slot is gebouwd in de 16e eeuw, maar is nadien voorzien van een barok tintje. Het slot zelf is niet toegankelijk voor publiek, het wordt tegenwoordig gebruikt als verpleegtehuis, maar de tuinen zijn wel te betreden.
11. Gramrode
12.
13. Ten oosten van het dorpje Hosby ligt het landgoed van de familie Palsgaard, met daarop hun kasteel. De eerste delen van dit kasteel stammen al uit de 15e eeuw.
14. Naast het Palsgaardkasteel staat een voedingsmiddelenfabriek. Deze fabriek is hier gesticht door de eigenaar van Palsgaard. Bijzonder aan het fabriekscomplex is dat je van oost naar west de ontwikkeling van het fabrieksterrein kunt aflezen, daarbij is het gebied vrij toegankelijk. Dit is het oostelijke oude deel van het fabrieksterrein.
15. Overal in het gebied staan goed onderhouden witte kerken. Dit witte kerk van Juelsminde is pas gebouwd in 1912 na een donatie van de eigenaar van het nabij gelegen landgoed Palsgaard.
16. Klaar om uit te varen
17. Binnenkomst in de haven van Juelsminde